Wat moet ik als zzp'er regelen?

Steeds meer huisartsen willen werken als zzp’er (zelfstandige zonder personeel). Maar wat moet je eigenlijk allemaal regelen om aan de slag te gaan als zzp’er? Wij zetten het op een rijtje.

Registratie
Uiteraard moet je een afgeronde opleiding hebben, zodat je echt als zelfstandige aan de slag kunt. Voor veel beroepen in de zorg betekent dit ook een registratie in het BIG-register. Hier hangt een aantal rechten aan vast, maar ook plichten.

Klachtenregeling
Op basis van de Wkkgz (Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg) moeten zorgaanbieders aan een aantal zaken voldoen. Op de website van de rijksoverheid vind je meer informatie

Kwaliteitsregister
Voor sommige beroepen is er een verplichte inschrijving in een kwaliteitsregister (al dan niet gekoppeld aan (her)registratie) en zijn er minimale nascholingseisen, zoals bij huisartsen. Maar ook als het niet verplicht is, raden we toch aan om je in te schrijven bij het kwaliteitsregister van jouw beroepsgroep. Daarmee laat je zien dat je de kwaliteit van zorg en de ontwikkelingen binnen je beroepsgroep belangrijk vindt en ondersteunt. Daarnaast raden aan om regelmatig deel te nemen aan her-/nascholing. Zo houd je de kennis op peil en blijf je ook in contact met collega’s, wat niet alleen leuk is, maar ook erg leerzaam. Overweeg ook eens om deel te nemen aan een intervisiegroep!

Btw
Moet je btw rekenen voor de diensten die je als zorgverlener levert? In de huidige btw-wetgeving is er een vrijstelling opgenomen voor medische diensten. De diensten van beroepsbeoefenaren die onder de wet BIG vallen, zijn daarmee vrijgesteld van btw, mits deze gericht zijn op de gezondheidskundige verzorging van de mens. Let op: keuringen vallen hier dus niet onder! 

Verzekeringen
Als zzp’er ben je zelf verantwoordelijk voor je verzekeringen. Voor de uitoefening van je beroep is het verstandig om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering te hebben, een (beroeps)rechtsbijstandsverzekering en een arbeidsongeschiktheidsverzekering. 

Inschrijving KvK en de Belastingdienst
Je bent als zzp’er in de zorg verplicht om je binnen een week vóór of na de start van je activiteiten, in te schrijven bij de Kamer van Koophandel en Belastingdienst. Let op: inschrijving betekent dat ook je privéadres openbaar wordt. Wij raden dan ook aan om een andere, of niet traceerbare, handelsnaam te kiezen in plaats van de eigen naam.

Pensioen
Als je in loondienst bent bij een zorginstelling, dan is de opbouw van je pensioen meestal goed geregeld. Als zzp’er is dat een ander verhaal, want je bouwt niet automatisch een pensioen op. Binnen sommige beroepsgroepen is er een collectieve pensioenregeling (huisartsen, fysiotherapeuten, tandartsen). Als er een collectieve voorziening is, dan ben je verplicht om hierbij aan te melden. Ook als zzp´er! Doorgaans doe je dat vóórdat je met je werkzaamheden start, maar in ieder geval binnen een maand daarna. Afhankelijk van je persoonlijke situatie (jaarinkomen, burgerlijke staat etc.) en wensen wordt je maandelijkse bijdrage berekend.

Administratie opzetten
Als zzp’er ga je facturen versturen naar opdrachtgevers en ga je kosten maken. Het is erg aan te raden om hiervoor een zakelijke rekening te openen en niet je privérekening hiervoor te gebruiken. Zo houd je veel beter overzicht over je persoonlijke en zakelijke financiële situatie.

Online contracteren
Om te voldoen aan de wet- en regelgeving is het raadzaam om bij iedere opdracht een overeenkomst af te sluiten. Daarmee maak je voor jezelf en voor de Belastingdienst duidelijk dat de waarneming fiscaal als een zzp-constructie beoordeeld moet worden. Op Waarneembemiddeling.nl maak je gratis, eenvoudig en digitaal een Overeenkomst van Opdracht aan, die is goedgekeurd door de Belastingdienst. Er komt dus geen papier of postzegel meer bij kijken!  

Lees ook:
Waar vind ik de tarievenmonitor?
Waarom voert BKV / Waarneembemiddeling.nl persoonlijke identificaties uit?

Feedback en Kennisbank